IJsselsteiner Renzo onderzoekt Amsterdamse plaskrul

IJsselsteiner Renzo Gerritsen raakte gefascineerd door de 37 plaskrullen in Amsterdam en besloot ze allemaal te fotograferen. Zijn project resulteerde in het boek: Gezeik in Amsterdam.

Renzo vertelt: “Het boek is dikker geworden dan gepland. Ik wilde de plaskrul vastleggen, maar het liep een beetje uit de hand.”

Amsterdams ontwerp
In de Sunday Move legt Renzo nauwkeurig uit wat de plaskrul is: “Een grachtengroene urinoir in de vorm van een gulden snede.” Hij vervolgt: “Toen ik hoorde dat de plaskrul ging verdwijnen, begon ik onderzoek te doen. Ze staan al sinds 1880 in Amsterdam en het is een echt Amsterdams ontwerp. Voordat ze allemaal verdwijnen, wilde ik ze vastleggen.”

Sanitair seksisme 
Hij heeft veel geleerd bij het onderzoek naar de plaskrul: “Ik verwachtte dat de plaskrul werd schoongemaakt. Daarnaast is er sanitair seksisme, want hij kan alleen maar gebruikt worden door mannen. En ik heb ook geleerd dat hij vroeger werd gebruikt voor het ‘cruisen’, dat zijn vluchtige seksuele contacten in de buitenlucht.”

Bijzondere plaskrul
Niet alle plaskrullen zijn hetzelfde. Renzo vertelt: “De meeste plaskrullen zijn vrij hoog, ongeveer twee meter. In het Oosterpark staat er één die maar één meter hoog is, dat is een aparte.” Zijn onderzoek roept veel reacties op: “Als je je erin verdiept, is het best interessant. In 1880 werkten mannen veel en plassen zij ook veel. Vrouwen deden toen niet mee aan de maatschappij. Dat de plaskrul nu nog in de stad staat, is opmerkelijk.”

Niet inademen
De plaskrullen zorgen voor overlast door de stank in de hoofdstad: “Hij is wel heel erg open, je hebt voldoende ruimte, maar je moet niet te veel inademen, want het stinkt behoorlijk in de plaskrul. Mijn advies is om goed in te ademen, je plasje doen en meteen weer weg te gaan.”

Vastketenen
Renzo verwacht dat er een einde komt aan de plaskrul, in andere steden zijn de plaskrullen verdwenen: “Er zit geen toekomst in de plaskrul, ze gaan denk ik snel verdwijnen uit Amsterdam. Dit jaar verdwijnen er vier in de stad. Ik vind dat ze nog echt nodig zijn, want de wildplasproblematiek is groot in de stad. Daarnaast is het een stukje geschiedenis. ” Renzo gaat zich verzetten als de laatste verdwijnt: “Dan ga ik mij vastketenen aan de laatste plaskrul!”

Luister hier naar het hele fragment over de plaskrul in de Sunday Move: 

Scroll naar boven