Robin Poggenwisch klaar voor de Paralympische Spelen

NIEUWEGEIN/PARIJS – De Paralympische Spelen staan op het punt van beginnen. Van 28 augustus tot en met 8 september zullen atleten van over de hele wereld strijden om de felbegeerde gouden, zilveren en bronzen medailles. Robin Poggenwisch is een van de atleten die Nederland zal vertegenwoordigen. Hij is een vaste kracht in het Nederlandse rolstoelbasketbalteam en kijkt vol enthousiasme uit naar de competitie.

Volgens Robin behoort de Nederlandse ploeg tot de kanshebbers op een medaille: “We zijn op 23 augustus vertrokken naar Parijs, en ik sta te popelen om te beginnen. Het is spannend, en ik ben benieuwd wat er uitkomt van al het werk dat we in de voorbereiding hebben gestoken. We willen absoluut voor een medaille gaan.”

Hetzelfde doel
Robin is zich ervan bewust dat de concurrentie scherp zal zijn: “Iedereen komt hier uiteindelijk met hetzelfde doel, namelijk om zo goed mogelijk te presteren. In de sport is alles mogelijk; je hebt niet alles zelf in de hand. Daardoor ontstaat er altijd gezonde spanning. Bovendien zal er veel publiek aanwezig zijn, wat extra sfeer geeft.”

Veel publiek
De wedstrijden zullen worden gespeeld in de indrukwekkende Bercy Arena in Parijs. Robin kijkt uit naar de ervaring: “Het is een enorme arena. Als we de kaartverkoop mogen geloven, zal het behoorlijk vol zitten. Dat is natuurlijk geweldig.” De Bercy Arena heeft een capaciteit van ongeveer 20.000 toeschouwers. “Voor zoveel publiek heb ik nog nooit gespeeld. Tijdens competitiewedstrijden zitten er meestal slechts een paar honderd mensen op de tribune. Dit wordt echt een ander niveau, hoewel we in Rio de Janeiro al een voorproefje hebben gehad van hoe het kan zijn. Ik heb ook in Turkije gespeeld, waar veel toeschouwers aanwezig waren, maar dit is iets heel anders.”

Aanpassingen
Net als de Olympische atleten zullen de paralympische sporters verblijven in het Olympisch dorp. “Er zijn enkele aanpassingen gedaan om het dorp toegankelijker te maken, zoals meer ruimte tussen de fitnessapparatuur in de krachtruimte. Maar verder is het hetzelfde dorp als waar de Olympische atleten verbleven. Het is inspirerend om omringd te zijn door topatleten uit de hele wereld; dat geeft motivatie en maakt het geheel uniek.”

Concurrenten
Het niveau van de andere basketbalteams ligt volgens Robin dicht bij elkaar: “We mikken op een medaille en in principe moeten we de top 4 kunnen halen. Het niveau ligt heel dicht bij elkaar. We spelen in de poule tegen drie tegenstanders, maar alle ploegen gaan door naar de volgende ronde. De positie in de poule is echter belangrijk, omdat je daarna kruist met een team uit de andere poule. Als je als vierde eindigt, speel je tegen een sterkere tegenstander. Engeland en Amerika zijn de favorieten, maar daarna ligt alles dicht bij elkaar. We maken echt goede kans.”

Televisie
Er is voldoende aandacht in de media voor het team, merkt Robin op: “De NOS zendt onze wedstrijden uit in hun dagelijkse uitzendingen. Tijdens de voorbereiding kwam de NOS ook al een wedstrijd bekijken. Er zou meer aandacht moeten zijn dan tijdens de vorige Spelen. Dan zien mensen het ook meer als topsport in plaats van gehandicaptensport, want dat is het ook. We gebruiken de rolstoel als hulpmiddel, net zoals iemand een fiets gebruikt.”

Foto: Robin Poggenwisch 

Scroll naar boven