Melanie Ryan timmert aan de weg

Sing-en-songwriter Melanie Ryan vertegenwoordigt een mix van verschillende genres. Haar muziek is een mengelmoes van pop, country en folk. In het radioprogramma ‘Sunday Move’ vertelt ze aan Jan Geschiere dat haar liedjes voornamelijk gaan over haar roots, familie, haar muzikale reis, ambities en de liefde. 

Ze komt uit Ijsselstein en is daar trots op: “Ik probeer te beschrijven hoe ik ben opgegroeid in Ijsselstein, dat probeer ik echt in mijn muziek te betrekken.”

Ijsselsteinse Country
Melanie begon al vroeg met zingen en hoopt de muziekstijl country meer naar Nederland te krijgen: “De onderwerpen waar ik over zing maken de country anders. Ik ben hier opgegroeid en dat probeer ik te beschrijven. Ik heb een hele fijne jeugd gehad en dat probeer ik in mijn muziek te betrekken.” Ze wordt met de populariteit van het genre geholpen door een bekende zangeres: “Ik vind vooral de stijl in Nashville helemaal te gek, en mijn doel is om die muziek meer naar Nederland te brengen. Maar gelukkig helpt Beyoncé hier ook goed aan mee met haar album”, zegt ze grappend.

Documentaire
Melanie heeft een documentaire gemaakt over zichzelf: “Ik was heel erg druk met mijn tweede EP. Deze is vorig jaar in mei uitgekomen. Wanneer je een startende sing-en-songwriter bent dan heb je zoveel dingen wat je tegenkomt. Je hebt de ups en de downs als beginnend artiest en het is lastig om de juiste mensen tegen te komen die de deuren voor je openen, dat wilde ik graag laten zien.”

Van muziek leven
Vanaf dit jaar leeft ze volledig van haar muziek: “Ik werkte voorheen nog drie dagen in de week als grafisch vormgever. Ik vind het nu zo vet dat ik aan mijn eigen dingen en bedrijf mag werken en daar ben ik heel trots op. Het is nu volledig mijn beroep.” Het was op gegeven moment niet meer te behappen voor Melanie: “Vorig jaar deed ik mee aan het regiosongfestival en mocht ik uitkomen voor de provincie Utrecht. Daarna werd het gekkenhuis en moest ik die drie dagen nog er tussenproppen, en dat lukte niet meer. Na gesprekken met familie en vrienden besloot ik er vol voor te gaan.”

‘We gaan gewoon lekker door’
Er staat heel veel op de planning dit jaar: “Ik ben met alle macht aan het schrijven, dat is het eerste doel, onder andere met Tim Akkerman. Er komt snel mogelijk muziek aan. Daarnaast heb ik mijn eigen theatershow in het Fulcotheater in IJsselstein ‘Melanie of Friends’ en dat belooft ook een spektakel te worden met allerlei gastoptredens.” Ook festivals staan op het programma: “Met het bevrijdingsfestival sta ik in Alkmaar!”

Innerlijke criticus
In het programma werd ´Miss Always Do It Right´ gedraaid en dat heeft een speciale betekenis: “Dit is een speciaal liedje voor mijn ‘innerlijke criticus’. Zij kijkt altijd met mij mee, bekritiseerd mij continue en dat is soms vervelend. Speciaal voor haar heb ik het nummer geschreven om haar een beetje te sussen met de gedachte: het komt allemaal wel goed.”

Knock on Wood
De DJ tijdens het programma, Marcel Pera, liet deze kans niet gaan. Melanie werd uitgenodigd om in het muziekprogramma van Omroep Lekstroom, Knock on Wood, deel te nemen. Binnenkort dus meer muziek en meer achtergrondverhalen van Melanie Ryan bij Omroep Lekstroom.

Scroll naar boven